csütörtök, április 28, 2011

Fonott kalács


Húsvéti sonka mellé, vagy aki édesen enné úgy is jó, mivel ez egy semleges ízű tészta, kinek-kinek ízlése szerint.

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 csomag friss élesztő (42 gr), 3 csapott teáskanál cukor, 3 csapott kávéskanál só, 1 egész tojás (nagyobb) + 1 a kenéshez, kb. 4 dl tej valamint egy kevés olaj, vagy olvasztott zsír

A fenti hozzávalókból kelt tésztát készítek (az olaj vagy zsír kivételével): az élesztőt a langyos-cukros tejben felfuttatom, a lisztbe beleteszem a sót, tojást, majd a felfuttatott élesztőt és alaposan kidolgozom (a robotgép nagy segítség), majd kelesztem.

Mikor megkelt, kicsit átgyúrom, majd három egyenlő részre osztom. Ezután minden részt kisodrok téglalap alakúra (kb 35-40 cm hosszú és 20 cm széles), megkenem az olajjal vagy az olvasztott zsírral, feltekerem, mint a rétest, majd a hármat összefonom (sima hármas fonás), és egy sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába teszem. A fonatokat is lekenem olajjal, majd hagyom még kb. fél órát kelni. Ekkor lekenem a felvert egész tojással és gőzös (sütő aljába vízzel teli lábast teszek) sütőben sütöm.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése