hétfő, július 13, 2009

Sárgabarack lekvár

Szedhettünk sárgabarackot egy ismerősnél....
... elkezdtük befőzni lekvárnak, végül 50 kg barackot zártunk üvegbe :) Anya volt a fő-fő főző, mi a párommal a kiskukták, illetve akik leszedték a gyümit...
Volt dolog rendesen, de megérte! Jobb ízű az, amiről tudja az ember, hogy mi van benn, illetve mennyit dolgozott érte! Ami pedig nem mellékes, sőt: kevés benn a cukor (1 kg gyümölcshöz 30 dkg cukor) és nem került bele tartósítószer!

A barackokat jó alaposan megmostuk, a magot eltávolítottuk belőle, valamint a hibás részeket kivágtuk. Elektromos húsdarálón ledaráltuk. Egy nagy lábasba öntöttük, majd a tetejére ment a cukor. Egy éjszakát pihent, másnap lett felfőzve.
Majd üvegekbe került, aminek a tetejét először lekötöttük celofánnal (befőző fóliával), erre egy késhegynyi szalicil került, majd a csavaros tető. Ezután újságpapírba bugyoláltuk, és egymás mellé sorakoztatva még jól betakargattuk az üvegeket.
2-3 nap után kihűltek és a helyükre kerültek...a pince polcára



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése